,

Gondos Gazdi képző – zajfóbia, viharfóbia

Útjára indítunk egy tematikusan összegyűjtött kérdéssorozatot. Az a kisállattartó, aki a kérdéseinkre teljes természetességgel válaszolni tud, egyetért javaslatainkkal, annak öröm a kedvencével együtt töltött idő. Lerágott csont a felelős állattartás, és ha jobban belegondolunk, akkor nem is ez a legmegfelelőbb szó a kisállatainkkal való kapcsolatra. A felelősséget bízom benne, hogy túlnőttük és gondoskodó állattartás lett belőle. Hiszek abban, hogy gazda és kisállata kapcsolata a kölcsönös, persze nem megfelelő arányú gondoskodásról szól. A pontokba szedett kérdések, javaslatok nem a hiányosságokra próbálják felhívni a figyelmet, hanem útmutatók abban, hogy hogyan legyen gazdi és állata kapcsolata mély és harmonikus.

Zajfóbia, viharfóbia

  1. Hogyan viselkedik kedvencünk a hirtelen fellépő igen hangos zajra? Szebbnél –szebb képek jelennek meg az interneten, a Veresegyház környékén lezajló viharokról. Ez a nyár bővelkedik viharokban, villámlásban, dörgésben. Egy-egy közelben lecsapó villámlás, főleg éjszaka, a mellé párosuló csattogó dörgéssel, lökéshullámmal, igencsak rémisztő lehet. Vannak, akik kedvelik a vihart és vannak, akik nem szeretik túlságosan, sőt félnek tőle. Csakúgy, mint kedvenceink. Van olyan macska, kutya, amelyik nyugodtan figyeli a zajló vihart és van, amelyik azt sem tudja, hogy hová bújjon, a lakásba bekéredzkedve sem érzi jól magát, annyira fél.
  2. Félelem, vagy fóbia? Fóbia akkor alakul ki egy állatnál, ha már nemcsak akkor fél, amikor a konkrét esemény zajlik, mondjuk dörög az ég, hanem akkor is, ha már esni kezd az eső. Az eső már önmagában kiváltja nála a tüneteket.
  3. Mik is lehetnek a zajfóbia tünetei? Túlzott nyálzás, nyeldeklés, nyalogatás, zihálás, szapora lélegzetvétel, izgágaság, ugatás, vonyítás, vagy nyávogás, akaratlan vizeletürítés, bélsárürítés és a gazdi közelségének a keresése. Ez persze súlyos esetben azt is jelentheti, hogy egy állat képes szétkaparni, szétszedni egy bejárati, vagy teraszajtót is félelmében.
  4. Hogyan alakul ki a fóbia? A zajfóbia, viharfóbia kiskorban alakul ki szinte minden állatnál. A leggyakoribb eset az, amikor mi gazdik túlóvjuk az állatot. Ha egy gazdi maga is fél a vihartól, vagy csak akár rossz érzése van miatta, azt a kedvence megérzi és ő is hasonlóan fog érezni. Főként akkor, ha a vihar közeledtével másképpen kezdünk viselkedünk vele: beengedjük a lakásba, ahová egyébként nem szoktuk, ott maradunk vele és simogatjuk, szóval bármi olyat teszünk, amit normál esetben nem. Ezzel ő azt a jelzést veszi, hogy most valami rendkívüli dolog történik, és amint a vihar valóban elindul, villámlani, dörögni kezd, összeköti a hang és fényjelenséget a gazdi szokatlan viselkedésével. Persze ha már az anyaállat is félt a vihartól, akkor egy kiskutya könnyen maga is félőssé válik. Van olyan eset is, amikor a felnőtt kutyát éri olyan konkrét eseményhez köthető trauma, ami miatt később a zajtól, vihartól félni fog. Ha ez a viselkedés állandósul, akkor könnyen átalakulhat fóbiává, vagyis már akkor elkezd az állat pánikolni, amikor az eső esni kezd, vagy egy elromlott lámpatest villog.
  5. Mit tehetünk, ha kedvencünk fél a zajtól, vihartól? Elsősorban azt kell megvizsgálni, hogy a gazdi fél-e maga is a nyári záporokat kísérő hang és fényorkántól? Amennyiben igen, akkor nem javasoljuk, hogy az állatát próbálja meg bármilyen szempontból is megnyugtatni. Sajnos ebben az esetben nem jár az ember sikerrel. Ilyenkor azt javasoljuk, hogy keressenek fel egy állatorvost, aki tanácsot adhat e tekintetben, vagyis javasolhat olyan nyugtatókat (homeopátiás, természetes), amelyek nem ártalmasok hosszú távon sem, és segítenek átvészelni egy vihart, vagy akár tűzijátékot. Amennyiben a gazdi nem fél a vihartól, akkor hozzá lehet szoktatni egy állatot a hanghoz, fényhez. Le lehet szoktatni a külső jelenségek által okozott félelemről, de ehhez nagy türelem és odaadás szükséges. Naponta szoktatni kell például a dörgéshez úgy, hogy halkan elkezdjük neki lejátszani, naponta emelve a hangerőn, mindezt úgy, hogy nem foglalkozunk különösebben vele, hanem minden a megszokott rendben zajlik.

Mindenesetre érdemes a zaj- és hanghatásokra félelemmel reagáló kedvencekre odafigyelni, és mielőtt még fóbia alakulna ki, akár egy állatorvossal konzultálva gyógyírt keresni a problémára.

dr. Szász László

Revetek Állatorvosi Rendelő

2018.06.20.

Iratkozzon fel hírleve-
lünkre!

* Kitöltése kötelező!
Copyright 2010 © Csongoros Bt. - Minden jog fenntartva! Grafika és programozás: Arteries Studio