,

Gondos Gazdi képző – Belső paraziták

Útjára indítunk egy tematikusan összegyűjtött kérdéssorozatot. Az a kisállattartó, aki a kérdéseinkre teljes természetességgel válaszolni tud, egyetért javaslatainkkal, annak öröm a kedvencével együtt töltött idő. Lerágott csont a felelős állattartás, és ha jobban belegondolunk, akkor nem is ez a legmegfelelőbb szó a kisállatainkkal való kapcsolatra. A felelősséget bízom benne, hogy túlnőttük és gondoskodó állattartás lett belőle. Hiszek abban, hogy gazda és kisállata kapcsolata a kölcsönös, persze nem megfelelő arányú gondoskodásról szól. A pontokba szedett kérdések, javaslatok nem a hiányosságokra próbálják felhívni a figyelmet, hanem útmutatók abban, hogy hogyan legyen gazdi és állata kapcsolata mély és harmonikus.

Giardia

Egysejtű parazita fertőzöttség - Giardiosis

 1. Mit tudunk a giardiáról? Ez az egysejtű parazita igen kellemetlen és nehezen felfedezhető fertőzés okozója. Fiatal egyedek és legyengült szervezetű kutyák, macskák esetén könnyebb diagnosztizálni, de ehhez minden esetben bélsár vizsgálat szükséges. A vékonybél felső részén telepszik meg és ostoraival a nyálkahártyához tapadva elszívja a tápanyagot és a zsír bontását gátolja. A bélben osztódással szaporodik. Majd továbbfejlődve megszabadul az ostoraitól és kis egysejtű cisztává alakulva bélsárral ürül, ahol aztán hosszú hónapokig életképes marad. A vizenyős, hűvös helyeket kedveli.
 2. Hogyan fertőződhet egy állat? A leggyakoribb fertőzési mód az, ha kedvencünk séta közben, vagy csavargás közben egyszerűen csak kíváncsian beleszagol egy másik állat ürülékébe, vagy ürülékkel szennyezett növényzetbe, pocsolyába, majd a következő mozdulattal le is nyalja az orráról a rá tapadt egysejtű parazitákat, melyek a bélbe érkezésükig kifejlesztik az ostoraikat, mellyel aztán a bélhez kapcsolódnak.
 3. Milyen tüneteket okoz a giardiosis? A leggyakoribb tünet az, hogy nagyon változó az állat étvágya és az, ha az állat jó étvággyal eszik és mégis sovány marad, esetenként hasmenése van. Krónikus esetben folyamatos hasmenés áll fenn. Ritkán hányás is előfordulhat. A bélsár igen bűzös, sárgás, halvány színezetű.
 4. Átterjedhet-e emberre ez a fajta férgesség? Emberre sajnos átterjedhet ez a fertőzés és igen kellemetlen tüneteket okoz. Bármilyen kisebb immunrendszer gyengeség esetén rögtön jelentkezik a hasmenés, az étvágytalanság. A giardiával fertőzött gyermekek általában nagyon rossz evőnek vannak kikiáltva. Hol jó étvággyal mindent megesznek, hol egyáltalán nem kívánnak semmit.
 5. Mit tehetünk? Ha felmerül a gyanú a fertőzöttségre, akkor mindenképpen állatorvoshoz kell fordulni. A bélsárvizsgálathoz ki kell kérni a tanácsát és mihamarabb el kell végeztetni azt. Amennyiben pozitív a vizsgálat eredménye, kezelésre van szükség.  Ha fertőződik az állat, akkor az állatorvos feladata, hogy megfelelő kezelést javasoljon. A gazdi feladata az, hogy az állat környezetét gondosan takarítsa és a séta során elpottyantott ürüléket összeszedve a séta területet is tisztán tartsa.

 Napfényes júniust és jó egészséget kívánok!

dr. Szász László

Revetek Állatorvosi Rendelő

2019.05.24.

Kampósféreg

Férgesség - Kampósférgesség

 1. Mit tudunk a kampósféregről? Ez a fajta bélféreg kifejlett állapotában körülbelül 8-20 mm hosszú és csak körülbelül fél mm széles. Szájüregükben kampó, vagy horogszerű képletek találhatóak, amikkel a bél nyálkahártyájához tapadnak. Az így a nyálkahártyán kialakult sérülések nyomán vért szívnak, és mivel állandóan változtatják a helyüket, sok sebet ejtenek a bél falán. Ezek a sebek aztán tovább véreznek és sajnos be is fertőződhetnek. Inkább kutyákra veszélyes, macskák ritkán fertőződnek. A lárvák a tápcsatornába kerülve a bélben fejlődnek 2-3 hét alatt ivaréretté, ekkor már petéket ürít az állat. A peték a környezetbe kerülve kevesebb, mint egy hét alatt lárvákká fejlődnek, melyekkel aztán újra fertőződhet az állat. A lárvák egy része a bélbe jutva nem alakul féreggé, hanem a nyálkahártyán keresztül a véráramba jutva vándorolni kezd a szervezetben és nyugalmi állapotba kerül. Amint a gazdaállat legyengül, vagy vemhes lesz, akkor a tüdőből a légcsőbe vándorolnak, ahonnan az állat felköhögi őket, aztán lenyelve a lárvák újta a tápcsatornába kerülnek és a bélben kifejlődnek, szaporodnak. A kifejlett féreg akár két évig is elélhet, a lárváik viszont nem annyira életképesek a környezetben. A szárazság és a fagy elpusztítja őket.
 2. Hogyan fertőződhet egy állat? A leggyakoribb fertőzési mód az, ha kedvencünk séta közben, vagy csavargás közben egyszerűen csak kíváncsian beleszagol egy másik állat ürülékébe, vagy ürülékkel szennyezett növényzetbe, majd a következő mozdulattal le is nyalja az orráról a rá tapadt lárvákat. A második lehetséges fertőződési mód az, hogy a lárvákkal fertőzött földdel érintkezve, a kutyák lábának bőrén sebet ejtve a véráramba jut a lárva. Ez a tüdő-légcső-nyelőcső-bél vándorlás után fejlődik tovább. A harmadik lehetőség az, ha a gazdaállat egy köztes gazdát, például egy egeret eszik meg, amelyben a lárva nem fejlődik tovább, de alvó állapotban várja, hogy egy számára megfelelő közegbe kerüljön.  Az újszülött állatok az anyaállat tejével is fertőződhetnek.
 3. Milyen tüneteket okoz a kampósférgesség? A kifejlett férgességnek a leggyakoribb tünete a halvány nyálkahártya és a híg, gyakran véres bélsárürítés. Súlyosabb esetben vérszegénység, kóros soványság alakulhat ki.
 4. Átterjedhet-e emberre ez a fajta férgesség? Emberre csak a lárvával fertőzött földön mezítláb járva terjedhet át ez a parazita,  a bőrön keresztül, viszkető vörös dudorokat, csíkokat okozva. A homokozóban játszó gyerekek a legveszélyeztetettebbek.
 5. Mit tehetünk?  A hatékony gyógyszereknek köszönhetően ez a fajta parazita manapság már elég ritka. Csak olyan helyen üti fel a fejét, ahol nem megfelelő a higiénia, nagyon elhanyagolt állapotban tartják az állatokat. Mint a férgességekre általában, a kampósférgességre is igaz, hogy előre ható szerek nincsenek, ha fertőződik az állat, akkor az állatorvos feladata, hogy megfelelő kezelést javasoljon. A gazdi feladata az, hogy az állat környezetét gondosan takarítsa és a séta során elpottyantott ürüléket összeszedve a séta terület is tisztán tartsa.

Napfényes májust és jó egészséget kívánok!

dr. Szász László

Revetek Állatorvosi Rendelő

2019.04.22.

Ostorféreg

Férgesség - Ostorféreg

 1. Mit tudunk az ostorféregről? Ez a fajta bélféreg kifejlett állapotában körülbelül 4-7 cm hosszú, fejvégénél nagyon vékony az utolsó harmada viszont vaskosabb megjelenésű. Innen kapta az ostor nevet. Kutyákra és macskákra is egyaránt veszélyes. A vastagbélben telepszik meg, a bél nyálkahártyájába fúrja a fejvégét, vérrel és szövetközi folyadékkal táplálkozik, károsítva ezzel a bélfalat. A tápcsatornába került peték kicsit több mint egy hónap alatt válnak ivaréretté, ezek aztán petéket ürítenek, melyek a bélsárral ürülnek. Egy kifejlett nőstény több ezer petét is képes lerakni egyetlen nap alatt, melyek viszont sokáig életképesek, nagyon nehéz őket elpusztítani, ellenállnak az időjárás viszontagságainak is.
 2. Hogyan fertőződhet egy állat? A leggyakoribb fertőzési mód az, ha kedvencünk séta közben, vagy csavargás közben egyszerűen csak kíváncsian beleszagol egy másik állat ürülékébe, majd a következő mozdulattal le is nyalja az orráról a rá tapadt petéket.
 3. Milyen tüneteket okoz az ostorférgesség? A kifejlett férgességnek a leggyakoribb tünete a véres hasmenés, de súlyosabb esetekben vastagbélgyulladás és vérszegénység.
 4. Átterjedhet-e emberre ez a fajta férgesség? Elvileg átterjedhet, de rendkívül ritkán. Emberre nem jelent veszélyt.
 5. Mit tehetünk?  Az orsóféregre nem elég a szokásos féreghajtás, először is bélsárvizsgálattal ki kell mutatni, hogy ezzel a férgességgel állunk szemben, majd több napon keresztül tartó kezeléssel lehet ezt a parazitát a szervezetből kitakarítani. Kedvenceink egészsége érdekében a séta alatt elpottyantott bélsarat szedjük össze és bíztassuk erre a kutyatartó társainkat is.

 Kellemes tavaszi megújulást és jó egészséget kívánok!

dr. Szász László

Revetek Állatorvosi Rendelő

2019.03.22.

Szemféreg - Thelasia

Szemférgesség - Thelasia

 1. Milyen féreg a Thelasia? Ez a féregfajta a társállatok között leggyakrabban a kutyák között terjed, de előfordul macskáknál, sőt emberi fertőzést is diagnosztizáltak már. Az első előfordulását mindössze négy éve jegyezték fel, azóta elég rohamosan elterjedt, tavaly már több esetet is diagnosztizáltak Magyarország egész területén. Sajnos Veresegyházon és környékén is terjed, mi is találkoztunk már ilyen esetekkel a rendelőben. A Thelasia egy fonálféregfaj, mely 10-30mm nagyságú, cérnavékony, fehér, szürkésfehér színű parazita.
 2. Hogyan fertőződhet egy állat? Általában a kisállatok az apró fúrólégy által fertőződhetnek, amikoris a köztigazda a kedvenc könnyéből táplálkozik. Ilyenkor kiszabadulnak a féreglárvák és a harmadik szemhéj redőiben fejlődve érik el a végső alakjukat. Majd a szaporodni képes férgek újabb lárvaállapotú egyedekkel töltik meg a kisállat könnyét, amit újra és újra felszív a fúrólégy. A lárva további fejlődésen megy át a légy emésztőrendszerében, majd ezeket ürítve a szembe körülbelül 1 hónap alatt kialakulnak az újabb szaporodni képes egyedek.
 3. Milyen tünetei vannak a szemférgességnek? Általában a szem irritációja tűnik fel elsőként. Szempirosság, viszketés, kötőhártya gyulladás. Mivel a szúrólegyek aktivitásának időszakában az allergia is szedi az áldozatait, nagyon könnyű az irritált szemet az allergia róvására írni, mert a kifejlett férgek általában nagyon mélyen a harmadik szemhéj redőiben rejtőznek, nem könnyű észrevenni őket. Általában szűkség van a bódításra egy alapos vizsgálathoz, illetve ahhoz is, hogy egy fertőzött állatot megszabadítsunk a kifejlett egyedektől.
 4. Mit tehetünk?  Fertőzés esetén az állat állatorvosi ellátásra szorul. El kell távolítani a kifejlett férgeket, majd ezután egy komplex féreghajtó szerrel a lárvákat is ki kell takarítani. Ehhez többszöri kezelés kell. Majd ezek után, ha szívférgesség elleni készítményt adunk a kedvencünknek rendszeresen, akkor ez a szemférgességtől is megvédi.

Jó egészséget kívánok!

dr. Szász László

Revetek Állatorvosi Rendelő

2019.01.16.

Galandféreg

Férgesség - Galandféreg

 1. Mit tudunk az galandférgességről? Több fajta galandféreg telepedhet meg kedvencünk vékonybelében. A legismertebb az uborkamag alakú ízekből álló féreg. A kifejlett galandféreg ízekből áll, számuk eléri a 80-100 –at. 3mm széles, hossza fél métertől extrém esetben az 5 métert is elérheti.
 2. Hogyan fertőződhet egy állat? A galandféreg utolsó ízei, amelyek tele vannak petékkel fokozatosan leszakadnak és a bélsárral együtt kiürülnek. Így kerülnek a bolhalárvákba, melyek bolhává fejlődve megtelepszenek a kutyán. A kutya vakaródzva, rágva magát megpróbál az élősködőktől megszabadulni, így óhatatlanul néhány bolha a tápcsatornájába jut, ahol a galandféreg kifejlődik. A közti gazdára, a bolhára szükség van a galandférgesség kialakulásához.
 3. Milyen tüneteket okoz az galandférgesség? A galandférgesség súlyos tüneteket általában nem okoz. A kifejlett férgesség általános levertséget, fakó szőrzetet okozhat. Nagyon szembetűnő tünet a szánkázás, amikor a végbéltájékra került utolsó ízektől, és az ezek által okozott viszketéstől próbál megszabadulni az állat.
 4. Átterjedhet-e emberre ez a fajta férgesség? Igen, sajnos van olyan fajta galandféreg, melynek közti gazdája lehet az ember.
 5. Mit tehetünk?  Általában a férgességre nincs előre megvédő gyógyszer, így csak a rendszeres féreghajtás a megoldás. Ha féreghajtót adunk kedvencünknek, ami csak a kifejlett férgekre hatásos, érdemes megfigyelni a bélsarat, ami ezután ürül, hogy látunk-e benne gyanús fehér rizsszem alakú élősködőket. Ha igen, akkor a féreghajtást meg kell ismételni 2 hét elteltével. Nagyon fontos ilyen esetben a bolhásságra is megoldást találni!

Kellemes őszi napokat és jó egészséget kívánok!

dr. Szász László

Revetek Állatorvosi Rendelő

2018.10.29.

Orsóféreg

Férgesség - Orsóféreg

 1. Mit tudunk az orsóféregről? Ez a fajta bélféreg kifejlett állapotában körülbelül 10 cm hosszú, leginkább spagettitésztához hasonlítóható parazita. Kutyákra és macskákra is egyaránt veszélyes. A vékonybélben telepszik meg, itt elszívja az értékes tápanyagot az gazdaállattól. Több tucat kifejlett féreg is élősködhet egy gazdaállat béltraktusában. Ezek aztán petéket ürítenek, melyek a bélsárral ürülnek. Egy kifejlett nőstény akár kétszázezer petét is képes lerakni egyetlen nap alatt.
 2. Hogyan fertőződhet egy állat? Általában a kisállatok a legveszélyeztetettebbek az orsóféreg okozta bélférgességben.  A felnőtt állatokban csak stressz, vagy egyéb immunrendszer gyengeség esetén fejlődik ki a féreg, egyébként nyugvó állapotban lappang a gazda szervezetében. Mivel a vemhesség is egy stresszfaktor, az anyaállatban kifejlődhet a lappangó orsóféreg, mellyel aztán még születés előtt megfertőződhetnek a kisállatok. Ilyenkor az anyaállat a tejjel is fertőzheti a kölyköket. Természetesen a leggyakoribb fertőzési mód az, ha kedvencünk séta közben, vagy csavargás közben egyszerűen csak kíváncsian beleszagol egy másik állat ürülékébe, majd a következő mozdulattal le is nyalja az orráról a tömegesen jelen lévő petéket. Tudni kell, hogy az orsóféreg petéje nagyon sokáig bírja „szárazon” is, vagyis a régen elhullatott ürülék, bármennyire is legyen az kiszáradva, igazi veszélyforrás lehet.
 3. Milyen tüneteket okoz az orsóférgesség? A kifejlett férgesség hasmenést, hányást, általános levertséget, fakó szőrzetet, egészen kiskorban akár elhullást is okozhat. Kisállatokban nagyon szembetűnő tünet a hordós has.
 4. Átterjedhet-e emberre ez a fajta férgesség? Igen, az orsóférgesség zoonózis, vagyis megfertőzheti az embert. Legveszélyeztetettebbek a kisgyermekek, akik a veresi homokból bármikor és bárhol várat építhetnek, sajnos akár ürülékkel szennyezetten is.
 5. Mit tehetünk?  Általában a férgességre nincs előre megvédő gyógyszer, így csak a rendszeres féreghajtás a megoldás. Ha féreghajtót adunk kedvencünknek, ami csak a kifejlett férgekre hatásos, érdemes megfigyelni a bélsarat, ami ezután ürül, hogy látunk-e benne gyanús fehér szálakat. Ha igen, akkor a féreghajtást meg kell ismételni 2 hét elteltével, hogy az addigra a petékből kifejlődött férgeket is kitakarítsuk a kedvencünkből. Saját és gyermekeink egészsége érdekében a legfontosabb a higiéniai szabályok megtartása és a gyakori kézmosás, ha felmerül a lehetősége a bélsárral fertőzött földdel való érintkezésnek.

Kellemes őszi napokat és jó egészséget kívánok!

dr. Szász László

Revetek Állatorvosi Rendelő

2018.09.26.

Iratkozzon fel hírleve-
lünkre!

* Kitöltése kötelező!
Copyright 2010 © Csongoros Bt. - Minden jog fenntartva! Grafika és programozás: Arteries Studio