,

Mikrochipes megjelölés:

2013.01.01-től kötelező a 4 hónapnál idősebb kutyák mikrochippel való megjelölése!

2010.07.01.-től kötelező kutyáknál adás-vétel és ajándékozás esetén mikrochippel jelölni az állatot.

Kedvenceiket biztonságos mikrochippel jelöljük meg. A chipet a nyak bőre alá helyezzük be, mely kedvencének nem fájdalmasabb egy oltásnál. A chippel jelölt állatok és tulajdonos adatait a Petvetdata nyilvántartó rendszerbe vesszük fel. Ez a rendszer segít az elveszett állatok hazajuttatásában.

Rendelőnkben a mikrochip beültetés a következőképpen zajlik:

  • állatvizsgálat
  • chip beültetés
  • tulajdonos és kedvenc adatainak felvétele
  • adatok regisztrációja az internetes PetVetData adatbázisba

Bővebb információt a mikrochipről a VERESI PIACTÉRnek leadott, 2010 májusban megjelent számában olvashattak. Itt olvasható a cikk:

   

    Állatok mikrochipes megjelölése

    A kedvtelésből tartott állatok egyedi azonosítása fontos dolog volt régen is, és ma is az. Sokáig csak a tenyésztő szervezeteknek, a fajtatiszta kutyák tulajdonosainak volt fontos az állataik azonosítása. Ezeket a kedvenceket tetoválási szám alapján regisztrálták. A keverék kutyák azonban semmiféle azonosítóval nem rendelkeztek, így ha például külföldre utaztak a gazdival, akkor a hatósági állatorvosi igazolásban egy hozzávetőleges leírással azonosította a kutyát.
   A mikrochip feltalálása az, ami a XXI. század elején alapjaiban megváltoztatja az állatok egyedi azonosításának rendszerét.
  Mikrochipet ma sokféle okkal és indokkal lehet használni, azonban kétségtelen tény, hogy ezek között a leghasznosabb – és egyben a leglátványosabb – az elkóborolt, elveszett állatok mielőbbi hazajuttatása. Sokan még nem is tudják, hogy egy mikrochippel rendelkező, megfelelően regisztrált kutyáról optimális esetben a megtalálást követően 5-10 perc alatt kideríthető, hogy ki a gazdája! Aki még nem veszített el kutyát, az nem tudja, mivel is jár az! Az idegeskedés, a kutya keresésére fordított idő és pénz, és nem utolsó sorban az, amit a kutya ez alatt átél –csavargás, éhezés, félelem, fagyoskodás, menhelyen, gyepmesteri telepen töltött idő, összeszedett betegségek, sérülések – megspórolható egy pár ezer forintos eszközzel, ami nem más, mint a mikrochip és annak regisztrációja.
   A mikrochip egy rizsszem méretű eszköz, melyet egy első látásra hatalmasnak tűnő, injekciós tűszerű eszközzel az állat bőre alá ültetnek be. A parányi szövetbarát kapszulába egy antenna és egy mikrochip van beépítve, mely egy 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol. A mikrochip sem energiaforrást, sem mozgó alkatrészt nem tartalmaz, ezért a meghibásodása kizárható. A kapszula anyaga nem vált ki az állat szervezetében ellenreakciót, így az a beültetés helyén –ez Európában a nyak bal oldala- szépen megtapad. Fontos tudnivaló, hogy a mikrochip önmagában nem sugároz jeleket, csak egy speciális leolvasó rádiójeleire válaszolva adja vissza a benne tárolt számsort. Mivel a mikrochip nem sugároz jeleket, így a tévhittel ellentétben nem is alkalmas az eb aktuális tartózkodási helyének a meghatározására! A leolvasó is csak néhány centiméteres távolságból tud kapcsolatot teremteni a beültetett chippel, így attól sem kell tartani, hogy az áruházi lopásgátló kapuk követnék az eb mozgását
     A mikrochip beültetése egy fájdalommentes, 2 perces procedúra, amelyet azonban csak az arra felhatalmazott állatorvos végezhet el. A Magyar Állatorvosi Kamara részletesen szabályozza a mikrochip beültetését, lépésről lépésre meghatározva azokat a tennivalókat, amelyeket az állatorvosoknak el kell végezniük, mielőtt a mikrochipet behelyeznék a helyére.
Időről időre megjelennek olyan hírek, amelyek igyekeznek felhívni a figyelmet azokra a potenciális káros hatásokra és lehetőségekre, amelyek a szervezetbe behelyezett idegen anyagok – így akár a mikrochipek – hatására kialakulhatnak. Ezek a beszámolók azonban minden esetben olyan esetekről szólnak, amikor egy-egy állat szervezetében a mikrochip helye körül találtak rosszindulatú folyamatokat. A szerzők azonban minden esetben nagyon óvatosan fogalmaznak, és eddig még nem nagyon merték konkrétan összefüggésbe hozni a mikrochipeket a tapasztalt elváltozásokkal. Kijelenthető, hogy a mikrochipek használata igen biztonságosnak tekinthető! Több tízezer behelyezett mikrochipre jut csak egy-egy problémás eset, de ezeknél sem bizonyítható egyértelműen a chip káros hatása.
   A mikrochip beültetés ára rendelőnként igen változó, függ a beültetett mikrochip típusától és árától. Ezenkívül az adott rendelő általános szolgáltatási díjaitól és a regisztrációs díjtól. A Magyar Állatorvosi Kamara –többek között- már korában ajánlást tett közzé a mikrochip beültetés árára, azonban ennek a betartása az állatorvosok számára nem kötelező! Jó tudni azt is, hogyha egyszerre kérünk mikrochipet és útlevelet, akkor csak egyszer kell a regisztrációs díjat megfizetni.
    Összegezve a mikrochipnek nincs az egészségre káros hatása. Mégis kevesen választják relatív magas költsége miatt. A mikrochippel való megjelöléssel és regisztrációval viszont kedvencét biztonságban tudhatja.
Forrás: MÁOK

Iratkozzon fel hírleve-
lünkre!

* Kitöltése kötelező!
Copyright 2010 © Csongoros Bt. - Minden jog fenntartva! Grafika és programozás: Arteries Studio