,

Gondos Gazdi képző – allergia

Útjára indítunk egy tematikusan összegyűjtött kérdéssorozatot. Az a kisállattartó, aki a kérdéseinkre teljes természetességgel válaszolni tud, egyetért javaslatainkkal, annak öröm a kedvencével együtt töltött idő. Lerágott csont a felelős állattartás, és ha jobban belegondolunk, akkor nem is ez a legmegfelelőbb szó a kisállatainkkal való kapcsolatra. A felelősséget bízom benne, hogy túlnőttük és gondoskodó állattartás lett belőle. Hiszek abban, hogy gazda és kisállata kapcsolata a kölcsönös, persze nem megfelelő arányú gondoskodásról szól. A pontokba szedett kérdések, javaslatok nem a hiányosságokra próbálják felhívni a figyelmet, hanem útmutatók abban, hogy hogyan legyen gazdi és állata kapcsolata mély és harmonikus.

Allergia

  1. Mi okozhat allergiás reakciót kedvencünknél?

Sokféle eredetű anyag válthat ki allergiás reakciót az arra érzékeny kutyáknál, ritkábban macskáknál. A leggyakoribb allergének a pollenek, a penészgombák, poratkák, rovarok fehérjéi (pl. bolhanyál allergia), egyre gyakrabban a táplálék (csirke-, pulyka-, marhahús) és gyógyszerek. Az allergiás kedvencek immunrendszere túlreagál egy adott allergénre, amit a tünetekből észlelhetünk.

  1. Milyen tüneteket okozhat?

Kutyák esetében a bőr viszketése az allergia leggyakoribb tünete. A vakaródzás, a bőr harapdálása korlátozódhat egy-egy testfelületre (lábvégek, pofatájék), de leggyakrabban az egész testfelületen jelentkezik. Mivel a kutyánál, macskáknál a bőrben vannak nagyobb számban az allergiás folyamatokért felelős hízósejtek, a leggyakoribb tünet a vakaródzás. Ez olyannyira elsúlyosodhat, hogy szőrhullás, sebesedés, pörkösödés jelentkezhet a bőrön. Ez a tünete a legtöbb allergén által okozott allergiának. A gyógyszer okozta kór általában a gyógyszer beadása után nemsokkal jelentkezik, általában beduzzad a pofatájék, szemek, így gyorsan felismeri egy gondos gazda.

  1. Mi a teendő?

Az allergia kezelése két megközelítésben lehetséges. Az egyik a tüneti kezelés, a másik az oki terápia. A tüneti kezelés gyulladáscsökkentő szteroidok és antihisztaminok alkalmazását jelenti, mellyel a tünetek csökkenthetőek, megszüntethetőek, de hosszútávon nem javasolt az alkalmazásuk. Az oki kezelés esetén első lépésben megállapítják az adott kutyára ható allergént. Az allergia okának kiderítése sok esetben türelmet és nem kis anyagi ráfordítást kíván a gazdi részéről, másrész nem kis kihívás az állatorvos részéről. Ha sikerült megállapítani az allergént, akkor erre egy egyénre szabott deszenzibilizáló oldat készülhet. Ezt nevezik allergén-specifikus immunterápiának, vagy hiposzenzibilizálásnak. Ez minden kutyának vérminta alapján készül, melyet rendszeresen védőoltásképpen az állatorvos bead a kutyának. Ez az oldat az immunrendszert stimulálja és így megszűntethető a túlérzékenység mellékhatások nélkül. A másik lehetőség a kutya interferon használata, mely az immunrendszer normál működését segíti. Sok esetben a két lehetőség együttes alkalmazása hozza meg a tünetmentességet.

A gyógyszerallergia ennél könnyebben kezelhető. Amint észleltük a problémát, kérjünk állatorvosi segítséget, és jegyezzük be a kiskönyvbe az allergént, ha ezt az állatorvos nem tenné meg. Ezentúl ezt az anyagot kerülni kell.

  1. Mit tehetünk, hogy elkerüljük, vagy elodázzuk a tüneteket, amennyire lehetséges?

A gondos gazda többször fürdeti kedvencét a megfelelő allergiás kutyáknak való samponnal, bőrtápláló omega-3, -6 olajokat tartalmazó étrendkiegészítőket ad rendszeresen, valamint nagyon gyakran takarítja kedvence fekvőhelyét és takaróját rendszeresen kimossa.

 

Legyen Ön is Gondos Gazdi, figyelje kedvence viselkedését, indul az allergia szezon!

dr. Szász László

Revetek Állatorvosi Rendelő

2018.04.24.

Iratkozzon fel hírleve-
lünkre!

* Kitöltése kötelező!
Copyright 2010 © Csongoros Bt. - Minden jog fenntartva! Grafika és programozás: Arteries Studio