,

Állatútlevél:

Kedvenceik (kutya, macska, vadászgörény) külföldi utazásához szükség van az útlevélre. Az útlevél kiállításának a feltétele a chippel való megjelölés. Az Uniós országok többségében elegendő önmagában az útlevél, viszont egyes országok szigorú vizsgálatokat, kezeléseket követelnek a beutazó állatoktól.(pl. Nagy Britannia). Utazása előtt érdeklődjön nálunk vagy a petpassport.hu honlapon.

Útlevél képe

Az állatútlevelet kedvencének rendelőnkben a 15 perces vizsgálati idő alatt kiállítjuk. Az útlevél kiállítása a következőket foglalja magában:

  • állatvizsgálat
  • chip beültetés (amennyiben szükség van rá)
  • veszettség, vagy kombinált oltás beadása (amennyiben szükség van rá)
  • adatok rögzítése, egyeztetése
  • útlevél kiállítás
  • Internetes regisztráció
Itt olvashatják a VERESI PIACTÉR újság 2010 júniusi számában megjelent cikket az állatútlevélről:
                                                                                                                    

Állatútlevél

      Az előző cikkben, amely a mikrochipről szólt, említettük, hogy egyelőre egy esetben kötelező a mikrochipes megjelölés a kutyusok számára. Ez az az eset, amikor külföldre utazunk kedvencünkkel. Ebben az esetben szükség lesz az állatútlevélre is. A mikrochipes megjelölést egyelőre csak bizonyos országok követelik meg, de 2011. július 3-a után már a jól látható tetoválás nem lesz elég az állat azonosítására.

     Kedvencünk útlevelét nem az önkormányzatok okmányirodájában lehet igényelni, mint a gazdik esetében, hanem az állatorvosnál. Az állatútlevél szigorú számadású, sorszámozott, kétnyelvű okirat, melyet az állatorvosok a Magyar Állatorvosi Kamarától szereznek be. Az útlevél EU-s állatútlevél, megfelel az uniós szabványoknak. Célja, hogy a kedvtelésből tartott állatot (kutyát, macskát, vagy vadászgörényt) a gazdája karantén nélkül átvihesse az egyik EU-s országból a másikba, vagy akár az unión kívül eső országba.
Az útlevél kiállítása egy szokványos 15 perces vizsgálatnál több időbe telik a regisztráció miatt, de természetesen nem kell rá napokat várni, az igénylés napján már kézhez is kaphatja az utazáshoz szükséges okiratot a tulajdonos. Kivételt képez az az eset, amikor olyan EU-s tagállamba szeretnék kedvencüket elvinni, amelyek különleges követelményeket támasztanak. Ilyen esetekben az útlevél csak azután állítható ki, amikor a szükséges vizsgálati eredmények rendelkezésre állnak. Arról, hogy mely országok milyen egyéb követelményeket támasztanak a kisállatok kiutaztatásának feltételeként, a Magyar Állatorvosi Kamara honlapján olvashatunk részletesen (http://www.maok.hu - itt az állatútlevél menüpont).
     Az európai uniós útlevél tartalmazza a gazdi azonosító adatait, a kedvenc leírását, valamint az azonosító adatait és a kapott oltásokat. 24 lapos, tagolása a következő:
•    1. oldal – A tulajdonos adatai
•    2. oldal – Az állat leírása
•    3. oldal – Az állat azonosítása
•    4-7. oldal – Veszettség elleni védőoltások
•    8-9. oldal – Veszettség szerológiai teszt
•    10-11. oldal – Kullancs ellenes kezelések
•    12-13. oldal – Echinococcus ellenes kezelések
•    14-19. oldal – Egyéb vakcinációk
•    20-21. oldal – Klinikai vizsgálat
•    22-23. oldal – Hatósági bejegyzések
•    24. oldal – Egyebek
  

    Az útlevél egyik legfontosabb adata az állat utolsó veszettség oltásának dátuma. Ez az első, amit a határőr vizsgál, ugyanis ez az adat az útlevél lejáratának dátumát jelzi. Az útlevél érvényessége a vakcinázást követő 365 nap. Ha kölyök állatról van szó, akkor az útlevél a 3 hónapos először oltott kölyök esetében 6 hónapig érvényes. Ezért nagyon fontos, hogy a tulajdonos az útlevelet, amennyiben az állat rendelkezik útlevéllel, és az oltási könyvet is magával vigye az állatorvoshoz az éves veszettség oltás beadatására. Amennyiben a vakcinázás a kedvencnél nem volt folyamatos, tudni kell, hogy az uniós irányelvek szerint, a veszettség oltás a vakcina a beadatása után 21 nappal érvényes, így az útlevél is csak 21 nap elteltével használható, addig az utazást megkezdeni nem lehet.
    Az útlevél kiállítását kérő tulajdonosnak az oltási könyvet is magával kell vinnie az állatorvoshoz, ha útlevelet szeretne igényelni, mert az állatorvos az állat oltási előéletét be kell, hogy vezesse az állat útlevelébe.
    Az útlevél kiállításának a menete a következő:
•    Ellenőrizni kell, hogy a kedvenc rendelkezik-e a megfelelő azonosítóval – jó látható tetoválás, vagy mikrochip
•    Amennyiben nem megfelelő az azonosítás, a mikrochipet be kell helyezni
•    Ellenőrizni kell a kedvenc oltási előéletét, ezt át kell vezetni az útlevélbe, pótolni kell az esetleges hiányzó oltást/oltásokat
•    Regisztrálni kell a kedvenc adatait az országos nyilvántartásban, mely biztosítja az adatok lehívhatóságát akár a tulajdonos számára is (petvetdata.hu)
    A schengeni határokon belül elvileg utazhatunk anélkül, hogy bárki is ellenőrizné kedvencünk iratait. Ha netalán mégis valami baj történik a kedvencünkkel, esetleg ő okoz netán galibát, az útlevél az, amivel azonosíthatjuk kisállatunkat a hatóságok előtt.
                            Kép és szöveg: Dr. Szász László

Iratkozzon fel hírleve-
lünkre!

* Kitöltése kötelező!
Copyright 2010 © Csongoros Bt. - Minden jog fenntartva! Grafika és programozás: Arteries Studio