,

Gondos Gazdi képző - Fogápolás

Útjára indítunk egy tematikusan összegyűjtött kérdéssorozatot. Az a kisállattartó, aki a kérdéseinkre teljes természetességgel válaszolni tud, egyetért javaslatainkkal, annak öröm a kedvencével együtt töltött idő. Lerágott csont a felelős állattartás, és ha jobban belegondolunk, akkor nem is ez a legmegfelelőbb szó a kisállatainkkal való kapcsolatra. A felelősséget bízom benne, hogy túlnőttük és gondoskodó állattartás lett belőle. Hiszek abban, hogy gazda és kisállata kapcsolata a kölcsönös, persze nem megfelelő arányú gondoskodásról szól. A pontokba szedett kérdések, javaslatok nem a hiányosságokra próbálják felhívni a figyelmet, hanem útmutatók abban, hogy hogyan legyen gazdi és állata kapcsolata mély és harmonikus.

Fogápolás :

Időről időre előveszem ezt a témát, mert még mindig találkozom olyan gazdival, aki ritkán, vagy egyáltalán nem szokott kedvence szájüregével foglalkozni. Semmi baj nincs ezzel, ha legalább hozzászoktatja ahhoz, hogy a kedvence fejét, állát meg lehet fogni, engedi magát, nem érzi támadásnak az ember részéről, ha a pofatájékán vizsgálódik. Így legalább az állatorvos időről időre visszajelzést adhat a gazdinak a szájüregi állapotokról.

  1. Miért is van szükség a szájüregi vizsgálatra?
  • Kölyökkorban fontos azt tudni, hogy kedvencünk fogazata megfelelően fejlődik-e, a fogváltás sikeresen zajlott-e le, valamint azt, hogy a harapása rendben van-e. Az sem elhanyagolható szempont, hogy milyen játékszerei vannak egy kölyök állatnak és azokkal hogyan bánik. Sok játék okozhat maradandó elváltozást a fogazatban.
  • Felnőttkorban a fogazatnak van egy „egészséges” kopási üteme. Ezért is tud egy állatorvos hozzávetőleges becslést adni egy kóbor állat koráról. Természetesen egy ismert kedvenc fogazatát vizsgálva meg tudja állapítani, hogy a kopás üteme rendben lévő, vagy éppen kóros. Ebben az esetben a gazdival megbeszélve kiderülhetnek a rendellenesség okai, melyeket kiküszöbölve megelőzhető a korai fogvesztés.
  • Fontos szempont az is, hogy mivel táplálkozik egy állat, valamint az, hogy végeznek-e rendszeresen fogápolást nála. Ha egy kedvenc hajlamos a fogkőképződésre, akkor mindenképpen szükséges valamivel ápolni, hogy a lerakódás mértékét visszafogjuk.
  1. Mikor van kóros elváltozás a szájüregben? Akkor egészen biztosan, ha kedvencünk szájszaga büdös. Egy egészséges kisállat lehelete sohasem büdös. Érezhetjük kellemetlennek akár a megevett tápláléktól is, de nem lehet büdös. A szájüreg otthoni vizsgálata nem azért fontos tehát, hogy majd a rendelőben ne egye meg az állatorvost a kedvenc, sokkal inkább azért, hogy tisztában legyünk azzal, hogy van-e a fogakon elszíneződés, az ínyen láthatóak-e vörösebb foltok, duzzanatok. Ha ez az ellenőrzés rendszeressé válik, akkor a szájszag büdössé, elviselhetetlenné válása is azonnal feltűnik.
  2. Kap-e kedvencünk valamilyen bevált fogkőképződés elleni rágó csíkot, itatót, vagy esetleg sikerül a fogát a megfelelő fogkrémmel mosni? Ez a legfáradságosabb kérdés, hiszen állata válogatja, hogy mi válik be. Ha hajlamos egy állat a fogkőképződésre, akkor viszont érdemes inkább megelőzni, lassítani a folyamatot, mert egy idő után csak az állatorvosi beavatkozás a megoldás.
  3. Mi szükséges az otthoni hatékony és rendszeres fogápoláshoz? Elsősorban elszántság és türelem a gazdi részéről. Meg kell találni azt a készítményt, ami a legjobban beválik és utána azt rendszeresen használni. A fogkrém a legmacerásabb mind közül, de talán az válik be a leginkább. Ez a művelet igényli a legtöbb türelmet is, mert hozzá kell szoktatni kedvencünket a fogkrémmel való ápolásra lépésről lépésre, azonnal abbahagyva mielőtt végképp megutálja az állat, hogy a szájában kotorászunk. Természetesen egy rágócsík, vagy az itató is tökéletes lehet, amennyiben beválik.

Fontosnak tartom, hogy egy gondos gazdinak legyenek kérdései az állatorvoshoz. Tegye fel Ön is kérdéseit az állatorvosának! Jó egészséget kívánok!

 

dr. Szász László

Revetek Állatorvosi Rendelő

2019.10.28.

Iratkozzon fel hírleve-
lünkre!

* Kitöltése kötelező!
Copyright 2010 © Csongoros Bt. - Minden jog fenntartva! Grafika és programozás: Arteries Studio