,

Gondos Gazdi képző – mérgezés

Útjára indítunk egy tematikusan összegyűjtött kérdéssorozatot. Az a kisállattartó, aki a kérdéseinkre teljes természetességgel válaszolni tud, egyetért javaslatainkkal, annak öröm a kedvencével együtt töltött idő. Lerágott csont a felelős állattartás, és ha jobban belegondolunk, akkor nem is ez a legmegfelelőbb szó a kisállatainkkal való kapcsolatra. A felelősséget bízom benne, hogy túlnőttük és gondoskodó állattartás lett belőle. Hiszek abban, hogy gazda és kisállata kapcsolata a kölcsönös, persze nem megfelelő arányú gondoskodásról szól. A pontokba szedett kérdések, javaslatok nem a hiányosságokra próbálják felhívni a figyelmet, hanem útmutatók abban, hogy hogyan legyen gazdi és állata kapcsolata mély és harmonikus.

Mérgezés

 1. Használunk-e környezetünkben mérgező anyagokat? Vagy ha nem mi, akkor tudjuk-e, hogy szomszédunk esetleg mit használ? Megbizonyosodunk-e minden alkalommal, hogy ezeket az anyagokat úgy használjuk, hogy kedvenceink még véletlenül se juthassanak hozzá? Ismerjük-e az általunk, vagy környezetünkben használt írtószerek hatását a környezetre?
  Megannyi kérdés, melyekre nem is olyan könnyű válaszolni. Hányan és hányan használnak rovarirtó szereket kipermetezve a környezetbe anélkül, hogy megbizonyosodnának arról, hogy milyen hatással is van ez a közvetlen környezetükre. A legtöbb növényvédő rovarirtó permetszer csak este permetezhető ki, amikor már a méhek nem járnak és a kiskedvenceink is nyugovóra térnek. Ehelyett sajnos, nagyon sok helyen figyelmen kívül hagyják ezt a tényt és napközben permeteznek, veszélyeztetve ezzel nemcsak a hasznos méheket, hanem kiskedvenceket is. Persze ez a legkisebb gond, mert nagy bajt nem tud a permetszer okozni a kedvenceinknek, csak ha nagy dózisban jutnak hozzá. Viszont, ha a permetezett területről berágják a fűszálakat, akkor kis mennyiségben bejut a szervezetbe és károsíthatja a belső szerveket, elsősorban a májat vagy a vesét.
  Kevesebben használnak rágcsálóírtó termékeket, viszont ez az őszi időszakban válik igazán aktuálissá, amikor a rágcsálók telelőhelyet keresnek maguknak és behúzódnak az ember közelébe. A csiga ellenes szerek sem veszélytelenek, ezekkel is körültekintően kell bánni.
  Dobogós helyen van a mérgezések okaként a fagyálló folyadék is, mellyel igazán gondatlanul kell bánni, hogy bajt tudjon okozni.
  1. Melyek is tehát azok a szerek, melyek nagy bajt okozhatnak? Dobogós helyen a fagyálló, a patkányírtó, az általános rágcsálók elleni írtószer áll. A csiga elleni szerek enyhébb mérgezést okoznak, csakúgy, mint a békával való játék. Gombák is okozhatnak mérgezést, de ez csak a nagyon kíváncsi kedvenceknél.
  2.  Mennyire érdeklődő a kedvencünk, vagy mennyire fegyelmezett? Nagyon fontos tisztában lenni kedvencünk alapvető tulajdonságaival, és ennek megfelelően lehet írtószereket tárolni, vagy sétára indulni az erdőbe. Ha igazán érdeklődő a kedvencünk, akkor erdőben ne engedjük el, tartsuk hosszú pórázon, hogy az esetlegesen elhullott rágcsálókkal, gombával, békával még véletlenül se kezdjen játszani, vagy belekóstolni valamelyikbe. Ilyen kedvenccel a garázsajtó, vagy kerti tároló ajtaja is mindig zárva legyen, tartsuk kedvencünket szem előtt, nehogy rátaláljon a kihelyezett csalétekre, vagy éppen a rágcsálóírtós dobozra.
  3. Mik is lehetnek a mérgezés tünetei? Túlzott nyálzás, hányás, esetleg véres hányás, hasmenés, levertség, zihálás, szapora lélegzetvétel, remegés, görcsrohamok, alacsony testhőmérséklet. A nem időben elkezdett kezelés végzetes kimenetelű.
  4. Mit tehetünk, ha felmerül a gyanú a mérgezésre? Sok esetben a fenti tünetek előfordulhatnak egy vírusos, vagy bakteriális fertőzés esetén is, de ha egy picit is felmerül a mérgezés gyanúja, akkor a legfontosabb, amit tenni kell az, hogy felkeresünk egy állatorvost, mégpedig azonnal. Minden betegségnél fontos az időfaktor, de a mérgezés esetén ez hatványozottan igaz!  Minél előbb kezdi meg az állatorvos a kezelést, annál valószínűbb a gyógyulás. Minden esetben, ha lehetséges és valószínűsíthető a mérgezés oka, akkor a mérgező anyag dobozát, leírását oda kell adni az állatorvosnak.

 

Kellemes őszi napokat és jó egészséget kívánok!

dr. Szász László

Revetek Állatorvosi Rendelő

2018.08.23.

Iratkozzon fel hírleve-
lünkre!

* Kitöltése kötelező!
Copyright 2010 © Csongoros Bt. - Minden jog fenntartva! Grafika és programozás: Arteries Studio