,

Diabétesz, vagy cukorbetegség

A cukorbetegség, mint ahogyan közöttünk, emberek között sem ritka, kedvenceink között is egyre-másra felbukkan. Ennek ellenére sokan nem tudják, hogy mit is jelent a cukorbetegség.

A felvett táplálékból a szükséges tápanyagok felszívódnak, így a cukor is, ami ezután a vérkeringésbe kerülve az inzulin jelenléte mellett eljut a feldolgozó sejtekbe, ahol energiává alakul. Amennyiben viszont a hasnyálmirigy valamilyen oknál fogva nem termel elég inzulint, a cukor nem tud eljutni a sejtekbe és a vérben marad. Így a vércukorszint emelkedik, ezzel egyidejűleg a szervezet szeretne megszabadulni a vérben felhalmozódott cukortól, így a vizeletben is megjelenik a cukor. Elsődleges tünetként ezt vesszük észre: kedvencünk étvágya nő, folyamatosan iszik, egyre nagyobb mennyiségeket és gyakran vizel. Bent tartott kedvenceknél általában előfordul a bevizelés. Ezen a ponton egy gondos gazdi állatorvosi segítséggel kiderítheti, hogy mi a baj és folyamatos inzulin pótlással, valamint rendszeres felülvizsgálatokkal a kedvence teljes életet élhet. Ha nem gyanakszunk cukorbetegségre és hosszabb idő telik el a betegség felfedezéséig, akkor az első időben jelentkező étvágynövekedés étvágycsökkenésbe fordul át, amikor a cukor felhalmozódik a szervezetben és már minden szervet érint. A víz felvétele és a vizelés gyakorisága marad, de megjelenhetnek egyéb tünetek is, mint pl. fogyás, hányás, letargia, gyengeség, hályog. Általában a betegségekkel szemben is fogékonyabb lesz az állat. Ebben az esetben is megfordítható a romlás, de sokkal nagyobb odafigyelést igényel. Amennyiben még ezen a ponton sem derül ki a probléma, súlyos helyzetbe kerülhet az állat. A szervezete már régóta nem képes a cukorból előállítani az energiát, ezért a sejtek a zsírokat és a fehérjéket bontják, ezzel ketonokat juttatva a véráramba. Ha a ketonok száma átlép egy kritikus határt, diabéteszes kómába kerülhet kedvencünk, ami már egy igazán súlyos állapot. Ennek ismertetőjelei a hányás, gyengeség, aceton szagú lehelet és nagyon szapora légzés. Ebben az esetben sürgős állatorvosi beavatkozásra van szükség.

A cukorbetegség, ha rendben kezelve van, szerencsére nem okoz egészségkárosodást, így kedvencünk teljes életet élhet. A gondosság a gazdi részéről viszont elengedhetetlen.

Januárban és februárban szűrést tartunk a rendelőben. Ha felmerül a cukorbetegség gyanúja, érdemes minket felkeresni.

 

dr. Szász László

Revetek Állatorvosi Rendelő

2014.12.29.

Iratkozzon fel hírleve-
lünkre!

* Kitöltése kötelező!
Copyright 2010 © Csongoros Bt. - Minden jog fenntartva! Grafika és programozás: Arteries Studio