,

Mennyit mutat a mérleg?

-Ki az, aki nem ismer elhízott kutyát?- Erre a kérdésre egy társaságban, bármekkora legyen is az, elég kevesen teszik fel a kezüket, azok is valószínű, hogy nem kutyatulajdonosok. Ez viszont azt jelenti, hogy kedvenceink között gyakran találkozunk túlsúlyos, elhízott állatokkal. Sokszor mondom ki hangosan is azt a gondolatomat egy-egy elhízott kedvenc műtétje közben, hogy „-Ha látná a tulajdonos, hogy a kedvence hogy néz ki belülről, biztosan másképpen tartaná!”

Miért is tartaná másképpen? Elsősorban azért, hogy egészségesen és hosszabb ideig élhessen. Ez mindenki által ismert közhely, de társítsunk képet hozzá. Képzeljünk el egy középtermetű kutyát, amint cipel magán 10kg-nyi zsírszövetet. Ez a zsírszövet nemcsak a bőr alatti területeken rakódik le, hanem a belső szervei is elzsírosodnak. Az ízületekre is sokkal nagyobb terhelés esik, mint normál esetben, emiatt mozgása is nehézkes. Illesszünk az elhízott kutyus képe mellé egy ugyancsak középtermetű, de energikus normál testalkatú kutya képét. A két kép közül választani kellene. Itt jön a probléma. Sokan vannak, akik a túlsúlyos kutyát választják, több okból kifolyólag is. Lehet, hogy maguk is túlsúllyal küzdenek, vagy az idősebb korosztályhoz tartoznak és nem tudják a kutyát annyit mozgatni, ami megfelelő lenne. Vagy egyszerűen zavarja őket, hogy kedvencük energikus, túlsúlyosan viszont ott marad a gazdi körül. Sokan úgy vélik, hogy a normál kondíciójú kutya sovány. Teljesen normális, ha látszik a horpasz, a rövid szőrű kutyáknál pedig az oldalbordák is. A legtöbb túlsúlyos kutya viszont „túlszeretett”. Általában sokan vannak a családban és mindenki jutalomfalattal szeretgeti meg a kutyát.

Mindegy, hogy melyik képet látjuk lelki szemeink előtt, egy biztos. Egy gazdi sem választja azt, hogy rövidebb legyen a kutya élete. Nem érdemes egy kutyát lelassítani a mi ritmusunkhoz, mert hosszútávon megbánhatjuk. A következő a teendő:

-          Több mozgás: Ha gazdiként nem tudjuk vállalni a kutya megfelelő lemozgatását, akkor keresni kell a környezetünkben valakit, aki szívesen viszi kedvencünket sétálni, futni.

-          Kevesebb élelem: A napi adagot csökkenteni kell a mozgásnak megfelelően. A fogyasztó táp etetése is csak akkor hatásos, ha nem etetjük túl kedvencünket vele. A jutalomfalatról le kell állni, esetleg (például) répakarikára cserélni. Állatorvosoknál kapható elhízott kutyáknak való jutalomfalat is. A heti egy nap koplalás is bevezethető. A családi étkezésnél ne legyen jelen a kutya.

-          A fogyókúra ideje alatt nagyobb odafigyelést igényel a kedvenc.

-          Ha nagyon súlyos az elhízás, akkor érdemes kikérni az állatorvos véleményét a fogyókúra elindításáról és felépítéséről.

Itt a jó idő! Használjuk ki, sétáljunk sokat a napon kedvencünkkel!

 

dr Szász László

Revetek Állatorvosi Rendelő

2015.03.18.

Iratkozzon fel hírleve-
lünkre!

* Kitöltése kötelező!
Copyright 2010 © Csongoros Bt. - Minden jog fenntartva! Grafika és programozás: Arteries Studio