Táplálék kiegészítők

Adjam, vagy ne adjam?

Nem telik el úgy nap, hogy aki tévét néz, ne találkozna valamilyen táplálék kiegészítő reklámmal. Ez alól persze, aki csak híreket olvas, az sem kivétel, hiszen ő is szembesül ilyen-olyan fantasztikus vitamint, ásványi anyagot kínáló hirdetéssel. Persze ezek közül ki lehet választani olyat, amire valóban szüksége lehet a szervezetünknek, vagy akár kedvenceink szervezetének, csak elég nehéz.

Mi a helyzet a kalciummal? Érdemes-e adni kedvenceinknek, vagy inkább hagyjuk?

Először is azt érdemes tudni, hogy kisállataink növekedéséhez természetesen nagy szükség van a kalciumra. De a foszforra is, és még nagyon sok egymást támogató vitaminra, ásványi anyagra. Ezek egymás felszívódását segítik, mint ahogy a kalcium és foszfor felszívódását a D vitamin segíti. A szervezet viszont egyensúlyra törekszik, így attól függően, hogy hány éves a kedvenc, milyen az aktivitása, mekkora testsúllyal rendelkezik a fajtához képest, milyen az emésztése, stb, különböző mértékben hasznosítja a bevitt elemeket. Amennyiben hiány lép fel, azt megpróbálja a szervezet kiküszöbölni azzal, hogy többet szív fel a bevitt táplálékból, vagy egy másik elemből is kevesebbet épít be, de ez az állapot csak ideig-óráig tartható fenn. Elhúzódó hiányállapot aztán fizikálisan is megjelenik. Ugyanez a helyzet a túlzott vitamin, ásványi anyag bevitelével. A szervezet egy fantasztikusan kalibrált műszerhez hasonlóan kompenzál, majd amikor tarthatatlanná válik a túlzott bevitel, fizikális tünetekben mutatja meg magát.

Mit tegyen tehát az a gazda, aki a lehető legjobbat szeretné a kedvencének?

Elsődleges fontosságú a helyes, megfelelő étrend kialakítása. Rengeteg táp található a piacon, a prémium tápok általában a megfelelő arányban tartalmazzák a vitaminokat, ásványi anyagokat. Ennek arányát a gyártók saját kutatásaik eredményeként alakították ki. A többi gyártó már csak az összetételt próbálja nagyjából megcélozni több, kevesebb sikerrel. Ha tehát prémium táppal etetjük kedvencünket, akkor ezek mellé nem ajánlott hozzápótolni semmilyen táplálék kiegészítőt. Fokozott igénybevétel, betegség esetén szükséges lehet a kiegészítés. Javasolt minden esetben az állatorvossal való konzultáció, hiszen a tanács általában ingyenes és valóban kedvencre lehet szabni, az ő igényeihez mérten a táplálék kiegészítését. Egyre elterjedtebbé válik a nyers étrend is, emellé egészen biztosan szükséges például a kalcium hozzápótlása, főleg a növekedési fázisban. Aki nyers étrendre vált, annak érdemes megfontolnia, hogy honnan szerzi be a húst, belsőséget, nagyon figyelmesen ki kell számolni a kedvenc számára szükséges mennyiségeket az alapanyagokból. Akkor, amikor a kedvenceink szabadon kószálhattak, elejthették a számukra szükséges tápláléknak valót, akkor még a szervezetük valóban műszerként jelzett, hogy mire van szüksége. Mint ahogyan mi emberek is sokkal inkább figyeltünk a szükségleteinkre. Manapság persze nálunk ez nagyon eltolódott, élvezői vagyunk az eledelünknek, nem sokat törődünk azzal, hogy a szervezetük mit kíván, de ez a kisállatainkra is igaz. Már az ő szervezetük sem jelez annyiszor, egyszerűen azért, mert a tartásuk nagyon sokat változott. Az emésztésük persze kevesebbet változott, mint ahogyan a nyers étrendet választó gazdák állítják, de a táplálkozás nem csak az emésztésen múlik.

Egy biztos laikus szemmel is: a helyes étrendet folytató állat egészséges, fényes, selymes szőrű, szeme mindig érdeklődő, orra fényes, nedves.

Kívánom, hogy mindenki megtalálja a helyes étrendet kedvence számára!

dr Szász László

Revetek Állatorvosi Rendelő

2017.09.26.