Nyári meleg

Gondos Gazdi képző

Útjára indítunk egy tematikusan összegyűjtött kérdéssorozatot. Az a kisállattartó, aki a kérdéseinkre teljes természetességgel válaszolni tud, egyetért javaslatainkkal, annak öröm a kedvencével együtt töltött idő. Lerágott csont a felelős állattartás, és ha jobban belegondolunk, akkor nem is ez a legmegfelelőbb szó a kisállatainkkal való kapcsolatra. A felelősséget bízom benne, hogy túlnőttük és gondoskodó állattartás lett belőle. Hiszek abban, hogy gazda és kisállata kapcsolata a kölcsönös, persze nem megfelelő arányú gondoskodásról szól. A pontokba szedett kérdések, javaslatok nem a hiányosságokra próbálják felhívni a figyelmet, hanem útmutatók abban, hogy hogyan legyen gazdi és állata kapcsolata mély és harmonikus.

Nyári meleg

  1. Felkészítettük-e a kedvencünk bundáját a nyárra? Tud-e a bőre szellőzni? Nyírással, vagy gyakori fésüléssel tudjuk biztosítani kedvenceink bőrének a folyamatos szellőzését. Ez persze nemcsak a meleg ellen segít, hanem abban is, hogy észrevegyük, ha élősködő, vagy idegen test, toklász kerül a bőrére, bőre közelébe. Ha összeáll a szőrzet egy tájékon, sajnos a toklász aláfúródik, a kullancs is megtalálja a módját, hogy belefúrja magát a bőrbe, így esélytelen észrevenni és megelőzni a bajt. Ilyen esetben már csak a bőrelváltozás észlelhető, általában akkor, amikor a toklász által ütött lyukon már a légylárvák élősködnek és az igen erős bűzzel jár.
  2. Kullancs, bolha, légy, szúnyog ellen meg van-e a megfelelő védettség? Nincs már sajnos kullancsmentes terület, a bolha a macskák szabad mozgásával ugyancsak ott vannak mindenhol, nem is beszélve a legyekről és a szúnyogokról. A cicák szerencsések, nincs sok olyan betegség, ami számukra végzetes kimenetelű lehet és ezek az élősködők terjesztik, de a kutyák nincsenek jó helyzetben. Inkább védekezzünk, mint kedvencünk babesiosisos legyen, vagy szívférges!
  3. Kora reggel, vagy kora este visszük kedvencünket sétálni? Nagyszerű dolog, hogy Veresegyház minden, vagy szinte minden utcája aszfaltburkolatot kapott, ez viszont nem szerencsés kedvenceink számára, ha sétára mennek a nagy melegben. Akkor vigyünk állatot aszfaltra, ha mi magunk is mezítláb végigmennénk rajta. Ha hosszú sétára indulunk, akkor vizet vigyünk magunkkal, vagy olyan helyre menjünk, ahol van vízvételi lehetőség. Nagyszerű dolog, ha kutyánk élvezi az úszást, mert a nyári melegben ezzel kiváltható a séta, mert nagyszerű mozgásforma és még hűsít is.
  4. Ismerjük-e kedvencünk viselkedését nagy melegben? Hogyan hűti magát? Van-e kitéve egy nagy tálban víz, amiben esetleg meghempereghet? Vagy az árnyékban ásott egy nagy gödröt? Nem túl szép látvány a nagy gödör, de akkor teszünk jót, ha hagyjuk ezt addig, amíg a nagy melegek tartanak, sőt, ezt a gödröt sokszor be is locsoljuk, mert ez lesz kedvencünk pihenőhelye. Általában a hasuk alját helyezik olyan területre, ami hűvös, ezzel próbálják hűteni egész testüket. Persze az ivóvizet egy jóval nagyobb tálba érdemes kitenni, mint amiben általában inni adunk nekik. Ezt is cserélni érdemes. Sokan jégkockát is tesznek a vízbe. Ezt nem érdemes, mert könnyen torokgyulladást okozhatunk vele a legnagyobb nyári melegben. Tökéletesen jó, ha annyira hideg, ami a csapból folyik. Ha sokáig volt a kutya a napon és bágyadt, erőtlen, a szeme véreres, a hőguta jeleit vesszük észre rajta, akkor azonnal hűteni kell, amit a lábaival kell elkezdeni és felfelé haladva a has aljára, majd az egész testére érdemes vizes borogatást tenni. Ha néhány percen belül nem rendeződik az állapota, akkor hívni kell az állatorvost.
  5. Ne hagyjunk felügyelet nélkül kedvencet autóban, forró napon árnyék nélkül! Ez alap tudnivaló egy állattartó számára, nem a gondos gazdi részére szóló információ.

Legyen Ön is Gondos Gazdi, vigyázzon kedvencére a nagy melegben, legyen nagyon szép a nyár!

dr. Szász László

Revetek Állatorvosi Rendelő

2018.05.25.