Ivartalanítás – az örök téma

Gondos Gazdi képző

Időszerűnek tartottam ismét elővenni ezt a témát és felfrissíteni néhány gondolatot. Tény, hogy a mai világban az ivartalanítás fontosságát nem győzzük elégszer hangsúlyozni, ez mostanában szinte minden rendelő vesszőparipájává válik a tüzelési időszak előtt. Ez a beavatkozás nemcsak azért fontos, mert a gazdi életét könnyíti meg, hanem kedvencünk életminősége is javul általa, akár élettartamát is hosszabbítjuk. Fontosnak tartom azt is újra megemlíteni, hogy nem vagyok híve az „Egyszer elljen, és utána ivartalanítattjuk!” szemléletnek. Sokkal jobbnak, egészségesebbnek tartom az ivartalanítást kiskorban (első tüzelés előtt, 5-6 hónapos korban) elvégeztetni, a tenyésztést hozzáértőkre bízni. Megértem viszont azokat a családokat is, ahol kisállatot szeretnének nevelgetni. Nem mindennapi élmény! Viszont áldozatot kíván a család részéről, amit nem lehet felelőtlenül vállalni.

Kölyökállat (kutya és macska) ivarérettségét általában 6-9 hónaposan éri el, attól függően, hogy mikor született és milyen testalkatú lesz. Tenyészérettséget viszont csak később éri el, ahhoz érdemes a másfél, két éves kort megvárni. A hím állatok ivarérettségüket elérve folyamatosan termékenyítőképesek. A szukák viszont évente „csak” kétszer „tüzelnek”, vagyis ivari ciklusuk az évszakokhoz igazodik. Ebben az időszakban „vonzák” a hímeket, fogamzóképesek. A tavaszi ivarzás időszaka általában a február-április, az őszi augusztus-október hónapokra esik. A nőstény macskák is ezekben az időszakokban tüzelnek, ők viszont többször egymás után. Nem ivartalanított kan kutyák gyakran szöknek meg otthonról és keresik a tüzelő szukákat, a tüzelő szukák is elindulhatnak a kanok után. A kandúrok pedig hatalmas csatákat vívnak a kiszemelt nőstényért. Az ivartalanítással a viselkedési problémákon kívül sok betegségtől is megóvhatjuk kedvenceinket, amelyek a kor előrehaladtával egyre gyakrabban jelentkezhetnek.  

Sokan gondolják, hogy az ivartalanítás az állattal szemben kegyetlenség, magukat gondolva az állat helyébe. De abba viszont nem gondolnak bele, hogy úgy tartjuk kedvenceinket, hogy nem biztosítjuk számukra a szabad akaratuk lehetőségét, vagyis nem járhatnak-kelhetnek kedvükre a megfelelő partnert keresve. Ezt a gondolatmenetet szem előtt tartva javaslom a kiskorban elvégzett ivartalanítást. Nem vagyok híve a kampányszerű ivartalanításnak sem, ezért a rendelőben az ivartalanításhoz kapcsolódó árazásunk sem kampányidőszakhoz, hanem az egyedi kedvencállat szükségleteihez igazított.

 dr. Szász László

Revetek Állatorvosi Rendelő

2012.02.26