,
Szívférgesség szűrés február végéig
2020.02.01

Felhívjuk figyelmét, hogy februárban kezdődik a szívférgesség szűrés a rendelőben. A hatékony védekezésre szolgáló készítmények alkalmazását megelőzően szükséges a teszt elvégzése. Február folyamán a szűrés 20%-os kedvezménnyel, 5500.- forintba kerül. Sajnos enyhe volt a tél, több lesz az aktív parazita. Érdemes korábban elkezdeni a védekezést!

A szívférgességről bővebben a Veresegyházi Piactér újságban olvashattak, a 2015. márciusi számban.

 

 

Szívférgesség

  Harmadik alkalommal, két éves különbségekkel írunk, írtunk a szívférgességről. Ahhoz képest, hogy 4 évvel ezelőtt még Magyarországon nagyrészt ismeretlen volt ez a kór, és csak olyan állatoknál diagnosztizáltak megbetegedéseket, melyek a mediterrán országokban jártak, mára ez a helyzet igencsak megváltozott! Már két évvel ezelőtt is, de mára már egyre gyakrabban diagnosztizálnak szívférgességben szenvedő állatot hazánkban, amely nem járt még egyáltalán külföldön.

  A húsevő állatokban, vagyis kutyában is és macskában is előfordulhat többféle Dirofilaria családba tartozó parazita faj. Ezek közül a Dirofilaria repens, vagyis a bőrféreg Magyarországon rendkívül gyakori, és most már a Dirofilaria immitis is megbetegítheti kedvencünket anélkül, hogy a portáról kitenné a lábát. A betegséget a szúnyogok terjesztik, így minden állat, melyet előre nem védünk, szúnyogcsípés által fertőződhet. Azok a kutyák és macskák, melyeket a szabadban tartanak, esetleg közel laknak a vízparthoz, vagy sétájuk erdős, nedvesebb területen vezet át, sokkal inkább veszélyeztetettek.

  A Dirofilaria immitis, vagyis a szívféreg a kutyákra nézve veszélyes, akár halálos kimenetelű is lehet. A macskák ebben az esetben is, mint a kullancs által terjesztett betegségek esetében is szerencsésebb helyzetben vannak. Náluk ritkán okoz súlyos, egyáltalán felfedezhető tünetet.

  A szívféreg diagnosztizálása többféleképpen lehetséges. Ha már tüneteket okoz, akkor a gyógykezelés nagyfokú körültekintést és odafigyelést igényel, mert az elhalt férgek a tüdőben, vagy a szívben elzáródást, trombusokat okozhatnak, mely ugyancsak súlyos kimenetelű. Javasolt elsősorban a szúnyogok elleni védekezés, valamint évente legalább egyszer, de inkább két alkalommal az úgynevezett ELIZA teszt, szerológiai vizsgálat elvégzése, mely kimutatja a szívférgek nőstény egyedei által kibocsátott fehérje jelenlétét. A vérből lehetséges a mikrofiláriák, kimutatása, azonban ebből még sajnos nem biztos a pozitív vagy negatív eredmény, több okból is. Ezek: összetéveszthető a két Dirofilaria mikrofiláriája, vagyis a bőrféreg és a szívféreg korai fejlődési szakaszban nagyon hasonló; még nem telt el a 6-9 hónap a vérszívás után, vagyis még nincs kifejlett szaporodni képes egyed; gyógyszer elpusztította a mikrofiláriákat, vagy az állat immunrendszere ölte meg a mikrofiláriákat. Emiatt a szerológiai teszt a javasolt minden 6 hónapot beöltött kutyánál. Sajnos a szerológiai teszt eredménye is fals negatív lesz, ha az állatot csak hímnemű parazita fertőzte meg.

  A betegség körülményes gyógyíthatósága érdekében megfontolandó az állandó védekezés a szúnyogok ellen, valamint a rendszeres szerológiai vizsgálat elvégzése.

 

 

                                                                                   dr. Szász László

                                                                                   Revetek Állatorvosi Rendelő

 

Iratkozzon fel hírleve-
lünkre!

* Kitöltése kötelező!
Copyright 2010 © Csongoros Bt. - Minden jog fenntartva! Grafika és programozás: Arteries Studio