,
Szívférgesség szűrés
2017.02.01

Rendelőnkben március végéig, a szúnyogok megjelenéséig kedvezményes áron, 4900.- forintért kérhetik a szívférgesség szűrést kedvenceik számára. Érdemes ilyenkor elvégeztetni a szűrést és a negatív lelet birtokában védekezni a szúnyogok és a szívférgesség ellen.

A szívférgességről készült videóanyagot érdemes végignézni annak, aki még ezt nem tette meg. Közérthetően és viccesen mutatja be a kolléga a problémát:

https://www.youtube.com/watch?v=yfzN258Cfcw

 

A húsevő állatokban, vagyis kutyában is és macskában is előfordulhat többféle Dirofilaria családba tartozó parazita faj. Ezek közül a Dirofilaria repens, vagyis a bőrféreg Magyarországon rendkívül gyakori, és most már a Dirofilaria immitis is megbetegítheti kedvencünket anélkül, hogy a portáról kitenné a lábát. A betegséget a szúnyogok terjesztik, így minden állat, melyet előre nem védünk, szúnyogcsípés által fertőződhet. Azok a kutyák és macskák, melyeket a szabadban tartanak, esetleg közel laknak a vízparthoz, vagy sétájuk erdős, nedvesebb területen vezet át, sokkal inkább veszélyeztetettek.

A Dirofilaria immitis, vagyis a szívféreg a kutyákra nézve veszélyes, akár halálos kimenetelű is lehet. A macskák ebben az esetben is, mint a kullancs által terjesztett betegségek esetében is szerencsésebb helyzetben vannak. Náluk ritkán okoz súlyos, egyáltalán felfedezhető tünetet.

A szívféreg diagnosztizálása többféleképpen lehetséges. Ha már tüneteket okoz, akkor a gyógykezelés nagyfokú körültekintést és odafigyelést igényel, mert az elhalt férgek a tüdőben, vagy a szívben elzáródást, trombusokat okozhatnak, mely ugyancsak súlyos kimenetelű. Javasolt elsősorban a szúnyogok elleni védekezés, valamint évente legalább egyszer, de inkább két alkalommal az úgynevezett ELIZA teszt, szerológiai vizsgálat elvégzése, mely kimutatja a szívférgek nőstény egyedei által kibocsátott fehérje jelenlétét. A vérből lehetséges a mikrofiláriák, kimutatása, azonban ebből még sajnos nem biztos a pozitív vagy negatív eredmény, több okból is. Ezek: összetéveszthető a két Dirofilaria mikrofiláriája, vagyis a bőrféreg és a szívféreg korai fejlődési szakaszban nagyon hasonló; még nem telt el a 6-9 hónap a vérszívás után, vagyis még nincs kifejlett szaporodni képes egyed; gyógyszer elpusztította a mikrofiláriákat, vagy az állat immunrendszere ölte meg a mikrofiláriákat. Emiatt a szerológiai teszt a javasolt minden 6 hónapot beöltött kutyánál. Sajnos a szerológiai teszt eredménye is fals negatív lesz, ha az állatot csak hímnemű parazita fertőzte meg.
A betegség körülményes gyógyíthatósága érdekében megfontolandó az állandó védekezés a szúnyogok ellen, valamint a rendszeres szerológiai vizsgálat elvégzése.

 

Iratkozzon fel hírleve-
lünkre!

* Kitöltése kötelező!
Copyright 2010 © Csongoros Bt. - Minden jog fenntartva! Grafika és programozás: Arteries Studio